SCARPA Italijanski proizvajalec obutve

avg 9, 2023 Avtor: ActionMama

Ne glede na to, ali gre za vzpon na 5000-metrsko goro ali preprosto enodnevni izlet na priljubljen bližnji hrib - s pohodnimi čevlji, pristopnimi čevlji, tekaškimi trail čevlji ali gorniškimi čevlji, za čevlje Scarpa noben cilj ni prezahteven. Leta 1938 jo je ustanovil eden od dedičev sira Arthurja Guinnessa, ki se je odločil združiti najboljše obrtnike in čevljarje, ki so delali na območju Asola. Prvotno ime podjetja je bilo "Società Calzaturieri Asolani Riuniti Pedemontana Anonima", katero so preimenovali v lažje razpoznavno znamko SCARPA. Leta 1956 je znamko prevzela družina Parisotto, ki je podjetju dodala dodatni zagon pri oblikovanju in invoacijah ter ga vodi še danes.

Danes znamka ni znana le po vrhunskih čevljih za gorništvo in plezanje, temveč tudi po visokokakovostnih čevljih za turno smučanje, treking, pohodništvo, trail tek, po čevljih za pristope, otroških čevljih in čevljih za prosti čas.

Podjetje je že vrsto let eden izmed najpomembnejših ponudnikov turnih smučarskih čevljev. Tu se pokaže njihov napredek v znanju. Vedno klasični, brezčasni modeli kot sta Maestrale, Gea ali izredno lahki tehnološko dovršeni F1 in Alien, tvorijo sam vrh ponudbe turno smučarskih čevljev.

Scarpa je tudi eden od pionirjev na sceni, ko je pred nekaj leti trg osvojil popolnoma nov čevelj Mojito. V tem času je Scarpa začela proizvajati čevlje za pristope. Zasnovan je bil kot večnamenski čevelj, ki je bil sprva razvit za hitro rastočo plezalno skupnost. Ta skupnost je iskala udoben, a razmeroma trden čevelj, rodil se je Mojito.

Scarpa je za razvoj serije čevljev Ribelle lahko hvaležna Ueliju Stecku, ki je leta 2017 umrl v Himalaji, in italijanskemu alpinistu Hervéju Barmassu. Različni modeli Ribelle so namenjeni alpinistom in alpinistkam, ki so radi nekoliko hitrejši in iščejo čevelj, ki je popolnoma prilagojen zahtevam gora.

Italijani so s tekaškimi copati, kot so Ribelle Run, Golden Gate ali Spin Infinity, uspešno osvojili tudi trg tekaških copat in imajo v tem sektorju vse pomembnejšo vlogo poleg uveljavljenih blagovnih znamk tekaških copat.

Leta 2020 je imelo podjetje skupaj 34 okolju prijaznih izdelkov, ki so predstavljali 21 odstotkov obutve, vključno s smučarskimi čevlji iz Pebaxa R-new, smučarskim čevljem iz ricinusovega olja na rastlinski osnovi, in plezalnimi čevlji iz ekološkega usnja, ki so bili izdelani z veliko manj vode in obnovljivo energijo. Reciklirani materiali so bili vključeni tudi v vezalke, podloge in podplate pri obutvi za pristope, tek na smučeh in vsakdanjo obutev. Scarpa izdeluje tudi 100-odstotno vegansko obutev, pri kateri je celo lepilo izdelano iz popolnoma sintetičnih materialov.

Podjetje Scarpa podpira veliko uspešnih outdoor navdušencev, med katerimi so najbolj znani slovenski alpinist Marko Prezelj, bivši alpski smučar Bode Miller in Nimsdai Purja, prvi človek ki je osvojil 14 osemtisočakov v eni sezoni.