BCA plazovni nahrbtnik Float E2

jul 5, 2023 Avtor: ActionMama

 Testirali smo plazovni nahrbtnik podjetja BCA, njihov novi Float E2 25, ki je integriran s sistemom E2. Ko govorimo o enostavni uporabi in brezhibnosti, je BCA v modelu FLOAT E2 25 izdelal trpežen komplet, ki dopolnjuje švicarski inženiring sistema E2. V prvem delu sem se poglobil v prednosti in manjše pomanjkljivosti tega kompleta. Drugi del obravnava sistem zračnih blazin in kako dobro se ujema z nahrbtnikom.

WildSnow je o sistemu E1 podjetja Alpride pisal že v preteklosti, januarja 2018. Tri leta pozneje je Alpride predstavil sistem E2. Kot pri večini različic 2.0 smo priča zmanjšanju skupne teže in velikosti.

Po podatkih podjetja Alpride so na voljo naslednje primerjalne specifikacije:

- Kompresor E2 je za 40 % manjši: 1,19 litra uporabne prostornine v primerjavi z 2,05 litra pri E1.

- Komplet zračnih blazin E2 je za 140 g lažji: 1140 g v primerjavi z 1280 g pri E1.

- Balon zračne blazine E2 je za 12 litrov večji: 162 litrov v primerjavi s 150 litri za E1.

Slika sistema E2.

Nadgradnje vključujejo tudi zaslon LCD, ki prikazuje stopnjo napolnjenosti sistema in baterije AA. Na voljo je tudi od zunaj dostopen gumb za praznjenje (enostavna uporaba je ključnega pomena) in prehod na USB-C za hitrejše polnjenje.

Samodejni ventil za sprostitev zraka se sproži tri minute po tem, ko se zračna blazina napihne. Ta funkcija zagotavlja skladnost s standardom EN16716, ki določa evropske standarde za sisteme lavinskih zračnih blazin.

Spuščanje zraka

Na tem mestu je veliko stvari, ki jih je treba obravnavati. Začnimo s standardom EN16716 in samodejnim praznjenjem. Kot pri natančnem švicarskem merjenju časa boste tri minute po napihovanju slišali nekaj, kar se sliši kot počasno puščanje.

Funkcija samodejnega izpihovanja dejansko ni namenjena vaši neposredni varnosti v primeru zasutja. Mnogim uporabnikom je všeč psihično udobje napihnjene zračne blazine, ki se po treh minutah ponovno samodejno napihne, da bi se oblikoval zračni žep. Hitrost izpuščanja zraka, ki sem jo doživel z napravo E2 na varnem v svojem domu, je počasna. Predvidevam, da bi bila hitrost izpuščanja tudi ob velikem pritisku snega nad glavo prepočasna, da bi pomagala oblikovati zračni žep. Samodejna deflacija je programirana v programski opremi za podaljšanje življenjske dobe zračne blazine z zmanjšanjem obremenitve šivov in tkanine vrečke.

Odprite majhno stransko "okno", potisnite pokrov in pritisnite oranžni sprostitveni ventil, da pospešite praznjenje.

Balon Float E2 25 ima "okence" z najlonskim/mesičastim pokrovom, ki je enostavno dostopno z zadrgo, da dosežete oranžno obarvan gumb za izpuščanje zraka. Gumb je pred nenamernim vklopom zaščiten z vzmetnim pokrovčkom. Gumb je dovolj enostavno odpreti in pritisniti, vendar je potrebno nekaj občutka in vaje. Zlaganje zračne blazine po sprožitvi in izpraznitvi zahteva nekaj baleta, da se zračno blazino položi, da se izprazni, in da se gumb za izpraznitev sproži. Z vajo to ni velik problem, bolje pa je, da inženirji oblikujejo gumb za praznjenje, za katerega se zdi, da ga je nemogoče sprožiti po pomoti.

Polnjenje - sprožitev - praznjenje

Sistem E2 je naslednik sistema E1 podjetja Alpride, prvega sistema elektronskih plazovnih nahrbtnikov te blagovne znamke. Sistem E2 je ocenjen kot zanesljiv pri temperaturah od -30 do +50 stopinj Celzija, zato je sistem primeren za večino krajev na planetu, kjer bi želeli smučati.

Enostavno, sistem priključite in napolnite s kablom USB-C (priložen). Alpride trdi, da ta postopek traja od 20 do 40 minut. Lahko potrdim, da je polnjenje tako hitro, vendar je varno, da si vzamete vsaj 30 minut.

Na voljo sta dva načina za preverjanje stanja napolnjenosti sistema. E2 ima majhen zaslon LCD z ikono, ki označuje stanje polnjenja. Do zaslona lahko dostopate na nahrbtniku Float E2 25 (in drugih nahrbtnikih, ki vključujejo sistem E2) tako, da odprete majhno zaščitno torbico v glavnem predelu nahrbtnika. V dobro osvetljenem prostoru ali zunaj je zaslon LCD razmeroma lahko prebrati, saj ni osvetljen. Nekajkrat sem za boljši pogled uporabil lučko telefona. Za prikaz podatkov na zaslonu mora biti enota vklopljena.

Stanje polnjenja lahko preverite tako, da ob vklopu naprave preberete podatke na LCD-zaslonu.

Druga metoda za preverjanje stanja polnjenja in pripravljenosti sistema je, da pogledate utripajoče lučke na strani ohišja sistema.

Odčitavanje na zaslonu je lepa izboljšava za tiste, ki radi dvakrat preverijo stanje in želijo presežek. Poleg zaslona LCD lahko utripajoče lučke vidite tudi skozi najlonsko/ mrežasto tkanino (omenjeno v zgornjem razdelku o praznjenju). Shema luči je preprosta in podobna tistim, ki poznajo sistem E1 podjetja Alpride. Upoštevajte spodnji povzetek stanja LED. Zelena je dobra, rumena pomeni, da je treba biti previden, rdeče utripanje pa pomeni, da je čas za polnjenje sistema: "Rdeča: nizka stopnja napolnjenosti - stopnja napolnjenosti ne more zagotoviti popolne napolnjenosti zračne blazine (vendar bo še vedno poskušala napolniti zračno blazino, kolikor je mogoče)."

Ob rdečem utripanju sem pritisnil na sprožilec in dosegel delno napolnitev. Predpostavimo, da vam "kolikor je mogoče" ne bo rešilo življenja. Bodite konservativni in si prizadevajte za popolno napolnjenost.

Sistem E2, prav tako kot sistem E1, omogoča uporabo dveh baterij AA za vzdrževanje polnjenja, ki smo ga v svoji oceni sistema E1 označil kot "napolnjeno". Akumulatorja AA služita tudi za polnjenje superkondenzatorjev, kadar zunanje napajanje ni na voljo, superkondenzatorji pa potrebujejo ponovni zagon po enem pritisku na sprožilec/napihovanju zračnih blazin. Alpride trdi, da je za popolno polnjenje s svežimi nadomestnimi baterijami potrebno približno 40-80 minut. Ta časovni okvir je točen in potrjen. Sistem zahteva alkalne ali litijeve izmenične baterije; za testiranje sem imel pri roki alkalne.

In tu se pravzaprav poglobimo v zamisel o avtonomiji in sistemu E2, ki jo pomagajo zagotavljati akumulatorji AAs. (Polnjenje akumulatorjev AAs lahko določite na zaslonu LCD.)

Najpogosteje je "avtonomija" lepa stvar. Tudi v tem primeru je to zmaga. "Avtonomija" označuje sposobnost sistema E2, da ostane napolnjen in funkcionalen brez dopolnjevanja energije z zunanjo pomočjo USB-C. Z novimi baterijami AA (dobre kakovosti) in izklopljenim sistemom naj bi po navedbah podjetja Alpride E2 ostal varen za uporabo od dva do tri mesece. Nisem ga preizkusil po enem mesecu, vendar je sistem ostal napolnjen, z uspešnim polnjenjem, potem ko je samostojno stal skoraj 30 dni.

Sistem E2 lahko po polnem napolnitvi uporabljate brez nameščenih izmeničnih baterij. Alpride trdi, da je brez izmenljivih napajalnih baterij 12-24 ur avtonomije običajno trajanje delovanja sistema (kar pomeni, da se zračna blazina 100-odstotno napolni za en sam pritisk na sprožilec). Bodite pozorni; če pritisnete na sprožilec, vendar nimate nameščenih nadomestnih baterij, se trajanje avtonomije sistema skrajša. To pomeni, da imam en sam uspešen pritisk na sprožilec/napolnitev zračne blazine (beri: 100 % napolnitev) na polnjenje in da nimam pomožnih letalskih akumulatorjev, ki bi podpirali polnjenje. To sem preizkusil, ko je bil sistem E2 izklopljen za 15 ur. (Po enem uspešnem pritisku je utripnila rdeča dioda LED - in pozneje, brez polnjenja, je bil drugi sprožilec neuspešen).

Stranico iz najlona in mreže je mogoče odpeti, da dostopate do ventila za praznjenje zraka. Z zapenjanjem je mogoče videti utripajoče luči LED, ki označujejo napolnjenost in pripravljenost sistema.

In če se vrnemo nazaj, utripajoče luči označujejo trajanje avtonomije. Če uporabljate sistem E2, bodite varni, vstavite nekaj svežih baterij AA in redno preverjajte njihovo napolnjenost. Če boste zunaj več kot en dan, se pripravite in imejte pri sebi rezervne izmenične baterije. Ta sistem je najbolj zanesljiv z nameščenimi izmenljivimi napajalniki.

Pri baterijah AA smo končali, zato se bom vrnil k baterijam AA in njihovi zmožnosti polnjenja in dopolnjevanja sistema, ko se sistem sproži.

Sistem E2 sem popolnoma napolnil z USB-C in dodal dve sveži alkalni bateriji AA. Stisnil sem sprožilec - vsi sistemi so se zagnali - turbo se je zavrtel, vreča se je napihnila. Zložil sem zračno blazino, zaprl vse ustrezne predale, počakal 30 minut in znova pritisnil sprožilec. Ponovitev: vsi sistemi so delovali - turbo se je zavrtel - vrečka se je napihnila. Ta scenarij sem ponovil še tretjič, pri čemer se je zračna blazina napolnila morda do polovice. Alpride navaja: "2 bateriji AA omogočata 1-2 cikla polnjenja superkondenzatorjev." S svežimi alkalnimi baterijami AA Duracell sem uspešno opravil en cikel polnjenja. Domnevam, da boste z uporabo litijskih AA baterij dosegli več ciklov polnjenja.

Napihovanje zračne blazine

Vklopite sistem, kar je enostavno z obračanjem majhnega oranžnega preklopnega gumba. Sistem se prebudi s samodejnim testom, ki zagotavlja pravilno delovanje. Slišali boste, da motor izvaja počasno pomirjujoče vrtenje. Zaslon LCD se bo osvetlil in prikazal stopnjo napolnjenosti, pri čemer najprej utripa zelena, nato pa rumena dioda LED. Slišali boste drugo vrtenje motorja, ki zaključi sladko zvočno in vizualno zaporedje, ki označuje delovanje sistema.

Sprožilni sistem je čist, preprost in opravlja svoje delo.

Pri modelu BCA Float E2 25 imate možnost, da sprožilec nastavite na desni ali levi ramenski trak. Nastavite ustrezno višino sprožilca in potegnite sprožilec. Turbinski ventilator deluje pet sekund, vreča pa se v celoti napihne v 3-4 sekundah (pri našem testiranju so se gibali v razponu treh sekund). Po treh minutah se začne samodejno izpihovanje.

Za mnoge se prednosti elektronskega sistema kažejo v enostavnosti polnjenja, pritiska na sprožilec, napihovanja in ponovnega pakiranja, kar pomeni enostavnejšo izkušnjo in testiranje na terenu.

Ne glede na to, ali je to namen industrije ali ne, je nekaj, kar je 100-odstotno pomirjujoče, ko preizkusite zračno blazino in jo napihnete. To sem že omenil, vendar spominja na čelado na glavi; to je pomirjujoče. Nisem tako neumen, da bi mislil, da je v pravem plazovanem neurju mirno ali udobno. Vendar pa je zavarovanje, če vem, da imam zanesljiv sistem, ki mi omogoča večjo plovnost v neusmiljenem svetu hitro tekočega snega; na tem testu je sistem E2 izpolnil svojo nalogo.

Pospravljanje zračne blazine

Seznanitev je tu ključnega pomena. Spoznajte paket in sistem E2. Naučil sem se, da sta paket brez zračne blazine in paket z zračno blazino del podobnih ekosistemov, vendar sta izrazito različni orodji. Pakete brez zračne blazine in Float E2 25 imajo več vsega: več zadrg, več strojne opreme, trakov, zavihkov in predalčkov. Več teže. Več kompleksnosti. Ironija je v tem, da gre za sofisticirana orodja, zasnovana za preprostost v nujnih primerih. Rekel bi, da sta podjetji BCA in Alpride glede na združitev njunih sredstev opravila dober ples. To ni "plug-and-play", čeprav se ob uporabi naprave BCA FLOAT E2 25 zdi, da je tako.

Kar zadeva uporabo paketa z nameščenim sistemom E2, podjetje BCA ni spodletelo in je bilo, glede na vaš okus za sloge, odlično. Ja, prostori v tem 25-litrskem nahrbtniku so ozki, zato je preverjanje zaslona LCD z natlačeno opremo zahtevalo nekaj razpakiranja.

To me napeljuje na nekaj, o čemer sem razmišljal v zvezi s paketi in oblačili ter opremo. Še vedno obstaja izrazito hiter in eleganten videz. BCA si z modelom Float E2 25 prisluži dobre stilske in oblikovalske točke, kar pomeni "sproščen" in nevsiljiv, čeprav gre za najsodobnejši izdelek, ki ga vlečete v gozdove in gore in morda računate, da vam bo rešil življenje.

Poleg izraza "chill" obstajajo še drugi načini predstavitve svetu, saj ima vsako podjetje svoj DNK, slogan in odtis. Mammut, na primer, ima svojo oranžno barvo. Dynafit ima tanek kroj in smučarske smuči. Podjetje BCA je pred leti industrijo plazovnih žoln usmerilo v digitalno tehnologijo. Na svoj način so redka kombinacija visoke tehnologije, naprednosti in sproščenosti. Blagovna znamka na tem paketu je podcenjena, barve pa so brez palete "look-at-me". BCA Float E2 25 vam omogoča, da sprejmete to filozofijo in dediščino s podcenjenim nizkim egom in velikim opremljenim paketom z zračno blazino.

Članek je preveden iz originalnega članka https://www.wildsnow.com/31416/bcas-float-e2-25-the-alpride-e2-side-of-the-equation/