Norrona Lofoten Gore-tex Pro jakna

mar 8, 2023 Avtor: ActionMama

 Ali boste zaradi jakne za 650 evrov postali boljši smučar ali deskar na snegu? Odgovor vas bo morda presenetil.

Čeprav noben kos opreme ne more čudežno izboljšati vaših spretnosti na smučišču, lahko visoko zmogljiva jakna, kot je kultna Norrona Lofoten GORE-TEX Pro, vaše smučanje dvigne na višjo raven.

Vrhunska oprema morda v nekaterih športih ni pomembna, vendar smučanje v naravi ni eden od njih. Ko se vzpenjate po kuloarju ali se spuščate po do pasu globokem pršiču, lahko vaša oprema, zlasti jakna, spremeni ali uniči vaš dan.

Na kratko: Norrona to razume in je 17 let izpopolnjevala 22 lastnosti, ki jih ima ta nepogrešljiva jakna. Jakna Lofoten (za moške in ženske) vas morda ne bo čez noč naredila boljšega smučarja, vendar vas bo osvobodila stresa glede opreme, tako da se boste lahko osredotočili na uspeh v naravi.

Čeprav Norrona v ZDA ni tako znana kot nekatera podjetja, kot je Patagonia, je zaradi osredotočenosti na oblikovanje, funkcionalnost, kakovost in trajnost norveško podjetje Norrona elitna blagovna znamka na prostem. Pravzaprav ene od naših najboljših smučarskih hlač tega leta izvirajo iz Norrone - preverite, kaj smo rekli o ujemajočih se hlačah Norrona Lofoten GORE-TEX Pro Pant.

Obremenjeni minimalizem

Prva stvar, ki sem jo opazil pri jakni, je njena elegantnost. Z minimalnimi žepi in zoženim krojem, ki omogoča plastenje, ne da bi bila vrečasta, je Lofoten videti zelo neopazen. Od leta 2004 je Norrona izpopolnjevala to jakno, jo izpopolnjevala do skrajnih meja in jo opremila z vsemi funkcijami, ki jih potrebujete v naravi - in nič več.

Jakna Lofoten je sestavni del Norronine teme o minimalističnem dizajnu, ki vključuje le najpomembnejše funkcije. Med testiranjem jakne na prelazu Monarch Pass v Skalnem gorovju v Koloradu sem ugotovil, da to drži, ne da bi se tega sprva sploh zavedal.

Jakna je intuitivno izdelana za smučarje v zaledju, verjetno zato, ker so oblikovalci sami smučarji v zaledju. Vse je tam, kjer sem potreboval, in se prilega, kot je treba.

Na tem mestu lahko jakna izboljša ne le vaš dan, temveč tudi vaše splošne smučarske sposobnosti. Postane podaljšek vašega smučanja in ne ovira.

Učinkovitost na smučiščih

Začel sem z nekaj krogi na sedežnici, pri čemer je bila jakna deležna nekaj pogledov znanih upravljavcev žičnic. Čeprav lahko Lofoten uniči smučanje in deskanje v okolici, je to nekako tako, kot če bi z nožem za peko na maslu pretiraval. Nato sem se odpravil izven urejenega smučišča, si na smuči nataknil kože in napredoval skozi snežni vihar, da bi videl, kako se jakna obnese v naravi.

Na grebenu, na katerega sem se povzpel, je bilo vetrovno in ledeni drobci snega so udarjali po jakni. Kapuco, ki se na hrbtni strani nastavlja z eno roko, sem potegnil čez čelado in se odpravil naprej. Asimetrične manšete so me oblekle čez rokavice in jih je mogoče tesno oviti z velcro nastavitvami.

Čeprav je jakna Lofoten GORE-TEX Pro opremljena s številnimi prezračevalnimi odprtinami - na sprednji strani in dvosmernimi prezračevalnimi odprtinami na rokavih -, jih nikoli nisem potreboval. Reciklirani GORE-TEX je zelo zračen. Zaščitni pas, ki se zapenja z zadrgo, se je tesno oprijel mojega pasu, tako da v dneh, ko je bilo veliko snega, ni mogel priti noter, vodoodporne zadrge pa so poskrbele, da je bila vlaga na dosegu roke.

Na strmem spustu po svežem, do gležnjev globokem prašiču se je jakna obnesla brezhibno. Zadrževala je veter in sneg ter me grela v plasteh, ne da bi se pregrevala.

Norrona Lofoten GORE-TEX Pro ima triplastno, 70-deniersko, vodoodporno in zračno tkanino, izdelano iz 50 % recikliranih vlaken. Ima pet žepov (vključno z enim na rokavu) in veliko prezračevanja. Trislojna jakna pomeni, da se zunanja tkanina poveže z notranjo podlogo, zaradi česar je manj voluminozna in bolj trpežna. Tehnologija GORE-TEX Pro, ki jo uporablja podjetje Norrona, je najbolj trpežna, zato je najboljša tkanina za zaščito pred nevihtami.

Jakna Lofoten je zasnovana z mislijo na nošenje nahrbtnika, zato lahko do zadrg in žepov dostopate, ne da bi morali odpenjati trakove. Prav tako omogoča prezračevanje prsnega koša in dostop do svetilnika, ne da bi bilo treba sneti jakno. Poleg tega ima Lofoten na rokah vgrajene elastične gamaše za roke (kar nam je zelo všeč in se ne vidi pogosto).

Vsaka od teh bund vas bo zagotovo ohranila suhe in zaščitila pred vremenskimi vplivi. Vendar pa nobena od njih ne ponuja veliko izolacije, saj gre za površinske vodoodbojne jakne

Se splača plačati?

Čeprav je cena za jakno Lofoten višja od morebitnih drugih znamk, pa je kompromis v obliki nepremagljivega kosa opreme. Ne glede na vremenske razmere, s katerimi se boste srečali v naravi, bo jakna Lofoten GORE-TEX Pro z lahkoto kos vsem težavam.

Če se ukvarjate s freeride smučanjem, je ta jakna idealna. Odlično se bo tudi obnesla pri gorništvu, turnem smučanju in plezanju. Menimo, da so možnosti prezračevanja in zračnost jakne Lofoten GORE-TEX Pro še posebej idealne za smučanje v spomladanski sezoni.

Zaradi nekaterih majhnih funkcij, ki jih je Norrona vključila v preteklih letih, od zapestnih gamaš do enoročnega nastavljanja roba, pa je ta minimalistična jakna nepogrešljiva. Če pogosto zahajate v naravo in lahko prenesete ceno, si ta jakna zasluži mesto v vaši opremi.

 

Članek je preveden iz originalnega članka https://gearjunkie.com/apparel/norrona-lofoten-gore-tex-pro-jacket-review.