Norrona - znamka s prvo Gore Tex jakno v Evropi

okt 10, 2023 Avtor: ActionMama

V osrčju Norveške, kjer se fjordi zajedajo globoko v razgibano pokrajino in kjer severni sij pleše na nočnem nebu, se je rodila blagovna znamka Norrona, ki ki je definirala duh skandinavskih avantur na prostem. Norrønina pot se je začela leta 1929 s strastnim ljubiteljem narave, Jørgenom Jørgensenom, ki je začel z oblikovanjem in proizvodnjo platnenih nahrbtnikov za navdušene pohodnike na Norveškem.

Z leti je Norrøna razširila svojo paleto izdelkov na oblačila za izvajanje aktivnosti v naravi. Norrona zdaj s svojimi izdelki pokriva vse štiri letne čase in številne športe v naravi vključno s pohodništvom, alpinizmom, gorskim kolesarjenjem, tekom, smučanjem, deskanje na snegu in v vodi. Norrona je še danes družinsko podjetje, ki se je iz malega podjetja razvilo v globalnega igralca na trgu športnih oblačil in opreme za aktivnosti v naravi.

Norrona Inovacije

Pri Norrøni inovativnost ni le modna beseda temveč gre za način življenja. Blagovna znamka ima bogato zgodovino premikanja meja možnega v izdelavi oblačil in opreme za aktivnosti v naravi. Ena od značilnosti Norrøne je neprestano inoviranje, kar njihove izdelke velikokrat postavlja pred konkurenco.

Norrona je bilaprva v Evropi, ki ustvarila jakno iz Gore-Texa, kar je revolucioniralo oblačilno industrijo športnih oblačil. Izumili so tudi prvi tunelski šotor s sprednjim in zadnjim vhodom, prav tako pa so bila njihova oblačila uporabljena pri številnih odpravah in osvajanjih najvišjih gora.

Tudi danes Norrøna še naprej premika meje z uporabo najsodobnejših materialov in tehnologij, kar zagotavlja, da njihova oprema deluje tudi v najbolj ekstremnih pogojih.

Norrona barve

Norrøna je resnično znana po svojih izstopajočih in živih športnih barvah. Uporabljajo žive barve tako za moške kot tudi za ženske, vendar v različnih kombinacijah. Barvna paleta je kot nekakšen poklon okoliškim naravnim lepotam z živahnimi odtenki, ki odsevajo norveško pokrajino. Dizajni niso le estetsko prijetni; temveč izboljšajo tudi vidnost in posledično varnost v zahtevnih razmerah in vremenskih pogojih.

Kot primer lahko navedemo kolekcijo Lofoten, ki velja za najvplivnejšo Norronino kolekcijo, ki hkrati opredeljuje blagovno znamko in slovi po očarljivi mešanici barv in estetike. Živahni odtenki kolekcije dosledno oddajajo športno in svetlo podobo ter utrjujejo identiteto blagovne znamke Norrøna.

 

 

Pri izbiri barvne palete se Norrona bolj kot na napovedovanje modnih trendov zanaša na to, kaj  jih navdušuje in kaj je delovalo v preteklosti.

Njihova filozofija se vrti okoli ustvarjanja kosov oblačil, ki ne gredo iz mode s spremembo letnih časov pri čemer se zavedajo, da nakup predstavlja investicijo za daljše obdobje.

 “Zadnja sezona nam ni pomembna. Vemo, da naši izdelki predstavljajo investicijo za dalj časa”  Velikorat poudari Sara,  vodja oblikovanja pri Norroni.

Norrona linije oblačil

Pri Norrøni poimenujejo linije oblačil po epskih destinacijah na Norveškem. Vsak kraj, gora ali otok v imenu kolekcije oziroma linij oblačil opisuje svoja področja uporabe oziroma vrsto športne aktivnosti:

Smučanje/deskanje na snegu

Svojo smučarsko/snowboard kategorijo delijo na tri različne koncepte; Lofoten, Tamok in Lyngen, pri čemer ima vsaka od linij namenske rešitve za predvideno športno aktivnost.

Oblačila in oprema za freeride smučanje iz kolekcije Norrona Lofoten so poimenovane po dih jemajočem otočju Lofoten. Oblačila dajejo prednost funkcionalnosti in vzdržljivosti v vseh vremenskih razmerah. Norrøna Lofoten je najbolj poznana Norronina linija in opredeljuje blagovno znamko tako v smislu barve kot estetike. Ponaša se z nekaterimi najbolje prodajanimi izdelki, ki jih uporabljajo tako profesionalni športniki kot rekreativnii ljubitelji smučanja. Barve linije Lofoten dosledno izražajo športno naravo in živo podobo ter služijo kot močan simbol identitete blagovne znamke Norrøna.

Inovativna linija Lyngen zasnovana posebej za turno smučanje, ponuja popolno kombinacijo funkcionalnosti, lahke zaščite in prilagodljivost. Turni smučarji in ljubitelji gora bodo z inovativnim konceptom oziroma linijo Norrona Lyngen nedvomno najbolj zadovoljni. V okviru te linije gre za doseganje maksimalne zmogljivosti in minimalne teže. Kolekcija istočasno zagotavlja zračnost in nizko težo pri vzpenjanju in zaščito pri spustih in v neprijaznih vremenskih razmerah. Ime je dobila po največji turnosmučarski destinaciji na Norveškem.

 

 

 

 

Linija Tamok je narejena za freeride smučanje po pršiču in ponuja edinstven videz z brezkompromisno funkcionalnostjo za smučanje tudi izven urejenih terenov. Linija Tamok je narejena za smučanje v obilju pršiča, kjer res pridejo do izraza robustna, zelo funkcionalna oblačila značilna za linijo Norrona Tamok. Ta all-mountain linija je bila navdihnjena s smučanjem v temnih zimah doline Tamok, kjer v izobilju pršiča pridejo do izraza ravno ta zmogljiva oblačila.

Gorništvo

Norrona kategorijo gorništva deli na tri linije; Trollveggen, Falketind in Lyngen. Oblačila so razvita za obvladovanje visokih sten, dolgih vzponov in različnih vremenskih pogojev in so ustvarjena za premikanje meja zaščite, vzdržljivosti in mobilnosti.

Linija Trollveggen je prva izbira za planince in gornike z visokimi pričakovanji glede trpežnostii, dolgotrajne uporabe ,inovativnosti, funkcionalnosti in visoko-zmogljive zaščite pred vremenskimi vplivi. Jakna in hlače iz linije Trollveggen Gore-Tex izvirajo iz prve evropske Gore-Tex jakne, ki je bila razvita že leta 1977 in je revolucionirala oblačila za alpinistično plezanje. Trollvegen Gore-Tex jakna, razvita za zahtevne ekspedicije in pionirske vzpone, se še danes nenehno izpopolnjuje in je še vedno vrhunec alpinistične zmogljivosti. Ime je jakna dobila po steni Trollveggen, kjer je bila prvič testirana.

S svojo funkcionalnostjo in tehničnimi lastnostmi je linija Falketind najbolj vsestranska linija, ki ponuja popolno rešitev za vse letne čase in vsako vreme ne glede navrsto športne aktivnosti. Linija Falketind premika meje pri doseganju nizke teže brez hkratnega ogrožanja trpežnosti in zaščite pri alpinizmu, gorništvu in drugih aktivnostih. V letu 1998 so pri Norroni razvili še lažjo in še bolj kompaktno Gore-tex jakno Pac-lite Falketind, ki je narejena iz posebne paclite Gore-Tex tkanine. Ime Falketind je linija dobial po najlepšem vrhu Norveške in prvem norveškem alpinističnem vzponu leta 1820.

Kolesarjenje

Liniji kolesarskih oblačil Norrona Fjøra in Skibotn sta dobili ime po idiličnih vasicah na Norveškem.

Norrona Fjøra ponuja tako klasična, v gorah preizkušena kolesarska oblačila, kot tudi toplejša oblačila, idealna za zahtevnejše razmere in poti. Norrøna kolekcija fjørå oblačil za gorsko kolesarjenje je namenjena za vse vrste vremenskih razmer. Ponuja prožne, zračne in trpežne izdelke za gorsko kolesarjenje, zasnovane za tehnične izzive na razgibanem terenu. V svoji ponudbi ponuja razlkične tipe izdelkov za vse letne čase.

Oblačila Norrona Skibotn pa so zasnovana za hitre spuste in izjemno razgibane in raznolike terene. Linijo sestavljajo vzdržljivi in ​​lahki izdelki zasnovani za freeride gorsko kolesarjenje po razgibanem tereneu in po strmih sputih. Oblačila te liije so bila zasnovana z  mislijo na različne pogoje uporabe tako v blatnih kot v mokrih pogojih. Sama oblačila so udobna, trpežna in so ergonomske oblikovana, kar omogoča maksimalno neomejeno  gibanje.

Pri Outdays lahko najdete različne kategorije izdelkov Norrona. Smučarji bodo navdušeni nad našo ponudbo smučarskih oblačil in smučarskih nahrbtnikov. V ponudbi tako lahko najdete tudi lahke in zelo tople puhovke, aktivno perilo in termo oblačila iz merino volne ter iz drugih kvalitetnih materialov. 

Gorniška oblačila in nahrbtniki so idealni za ljubitelje gorništva, saj omogočajo neomejeno raziskovanje gora in premagovanje novih izzivov. Kolesarska oblačila in nahrbtniki pa so oblikovani za udobno in varno kolesarjenje po različnih terenih.  Posebno pozornost so namenili tudi ponudbi odličnih oblačil za prosti čas, ki jih pri Norroni razvijajo že od samega začetka

Izdelava brez nepotrebnih dodatkov

Ko oblečete eno od Norrøninih jaken ali planinskih hlač boste občutili brezhibno prileganje brez nepotrebnega bremena oziroma nepotrebnih dodatkov. Ta filozofija Loaded Minimalizem™ usmerja njihovo oblikovanje in zagotavlja, da so njihovi izdelki ustvarjeni s čistim in minimalističnim pristopom, ki vključuje vse ključne podrobnosti in se izogiba nepotrebnim dodatkom. Večina novih Norrona Izdelkov gre skozi triletni proces oblikovanja, ki omogoča ure in ure testiranja in prilagajanja, preden so izdelki dokončno pripravljeni na avanture s svojimi novimi lastniki. Od postavljanja samega koncepta do ustvarjanja končne podobe  so vsi izdelki zasnovani v podjetju Norrøna House, ki se nahaja tik pred Oslom na Norveškem.

600 ur testiranja v zahtevnih pogojih za vsak Norrona izdelek 

Vsi izdelki Norrona gredo skozi strog proces testiranja, pri čemer vsaj dve osebi vsak Norrøna izdelek  testirata vsaj 300 ur. To je 600 ur za vsak izdelek. Če je izdelek prestal test, gre lahko v proizvodnjo.

»Ko tako temeljito testiramo naše izdelke, smo popolnoma prepričani, da smučarji dobijo nekaj, kar resnično deluje,« pravi Fredrik Lundberg, vodja raziskav in razvoja pri Norrøni.

Podjetje Norrona je odlično pri izdelavi svojih izdelkov zaradi svoje obsežne zgodovine ustvarjanja opreme, prilagojene za zahtevne ekspedicije v najbolj oddaljene kotičke planeta, vključno s severnim in južnim tečajem, Himalajo in drugimi osamljenimi vrhovi.

Dolgotrajna naložba

Podaljšana življenjska doba izdelka je eno najboljših orodij, s katerimi naredimo izdelek okolju prijaznejši. Pri Norroni dajejo poseben poudarek življenjski dobi izdelka: Ustanovitelj podjetja je nekoč pripomnil:

"Nov izdelek Norrona je odličen, a deset let star izdelek Norrona je še boljši."

V skladu s filozofijo in željo doseganja čim daljše življenjske dobe svojih izdelkov podjetje Norrøna nudi storitve popravil že od leta 1929 . Vsako leto podjetje o v svojih servisih po vsem svetu  popravi okoli 10.000 izdelkov.

Uporabljeni samo najboljši materiali

Uporaba materialov in tehnologij pri Norroni je enako pomembna kot njihova zasnova in izdelava. Na eni strani razvijajo lastne materiale, kot je nepremočljiva membrana dri, ki ima vodni stolpec najmanj 20.000mm. Po drugi strani pa uporabljajo najbolj priznane partnerske materiale, kot so Gore-tex, Polar-tec in Primaloft, ki bodisi zagotavljajo zaščito pred vodo in vetrom bodisi izolacijo in toploto.

 

Od leta 2020 naprej je bilo 88 % uporabljenih sintetičnih vlaken (poliester, poliamid in drugi materiali) izdelanih z najmanj 50 % recikliranih vlaken.

Poleg sintetičnih materialov pri Norroni uporabljajo tudi najboljše naravne izolatorje, kot sta merino volna in naravni puh z razmerjem perje/puh 95/5.

Pri Norrøni zagotavljajo vodni stolpec vsaj 20.000mm, ko govorimo o vseh njihovih vodoodpornih izdelkih.

Zavezanost trajnosti

Podjetje Norrona je družinsko podjetje, ki temelji na ljubezni do narave, visokokakovostnih in dolgotrajnih izdelki in ima odgovornost do okolja zapisano v DNK družbe že od leta 1929. Od leta 2015 vsako leto 1 % njihove skupne prodaje namenijo za pomoč organizacija, ki delajo na spodbujanju trajnosti in okolju prijaznih pobudah.

Norrona, vodilna norveška blagovna znamka oblačil in športne opreme za aktivnosti v naravi, si je zastavila ambiciozen nabor 10 trajnostnih ciljev, ki potrjujejo njihovo zavezanost okolju in družbeni odgovornosti.

  • Podnebna nevtralnost do leta 2029 - zmanjšanje ogljičnega odtisa na nič

  • 100% materiali, ki so “odgovorni do narave”

  • Strategija brez odpadkov

  • 100% izdelkov spoštuje primerno rabo zemljišč in biotsko raznovrstnost

  • 100% izdelkov spoštuje svobodo živali

  • 100% izdelkov je transparentnih in sledljivih

  • Nič nevarnih kemikalij

  • 100% preglednost in vzorno delovne okolje za vse delavce

  • 100% zaposlenih bo imelo možnost izraziti svoje mnenje

  • Iz 100% prihodkov se bo 1% namenilo za ohranjanje okolja (1% za iniciativo Nature)