Turne smuči

Turne smuči omogočajo pristno doživetje gora v zimskem času ter nudijo svobodo in zadovoljstvo smučanja v neokrnjeni naravi. Turno smučanje ponuja več stilov in možnosti, ki se jim prilagajajo tudi turne smuči, ki se pojavljajo v različnih oblilkah glede na to, kakšne so želje in način smučanja. Dolžina in radij turnih smuči je prilagojen različnim stilom smučanja, pri izdelavi turnih smuči pa se uporabljajo lahki, a trpežni materiali. Preberi več

FILTER

ODSTRANI FILTRE

Spol

Blagovna znamka

morePokaži več

Barva

Razpoložljivost

Dolžina

Cena

0- 64 /120

Turne smuči

Svet turnega smučanja, kot ga poznamo danes, nas popelje v čudovite visokogorske pokrajine in nam omogoča, da se približamo gorskim vrhovom na pristen in zanimiv način. Nič ne premaga občutka svobode in zadovoljstva, ki ga prinaša smučanje v neokrnjenem gorskem okolju, stran od vrveža smučišč.Turno smučanje ni le šport, temveč način življenja za tiste, ki so se odločili odkrivati gore v zimskem času. V naši kategoriji Turne Smuči ponujamo izdelke, ki bo vašim avanturam dodala še kanček več strasti in varnosti.

Vrste turnih smuči

Turno smučanje ponuja več različnih stilov in možnosti. Tem možnostim pa se prilagajajo tudi turne smuči, ki se pojavljajo v različnih oblilkah glede na to, kakšne so želje in način smučanja oz. vzpenjanja.

Turne smuči za vzpone (Uphill touring skis) so izjemno lahke in agilne smuči, posebej zasnovane za vzpone. Njihova nizka teža omogoča učinkovito premagovanje vzponov. Ne glede na to ali gre za kratek smučarski izlet ali večdnevno turo z veliko vzponi, je  glavna stvar pri tem tipu smuči, da je vzpenjanje enostavno. Iz tega razloga so te smuči običajno ožje in lažje, s širino približno 80-85 mm in težo približno 1000 g.

Freeride turne smuči so širše in stabilnejše, idealne za smučanje v globokem snegu izven urejenih smučišč. Omogočajo vam uživanje v nedotaknjenem pršiču. Za ljubitelje globokega pršiča je osrednji poudarek na spustu, vzpon pa predstavlja  bolj sredstvo za dosego tega cilja. Iz tega razloga je pri teh turnih smučeh poudarek na njihovih lastnostih pri smučanju v globokem snegu. Posledično so te smuči precej širše od drugih turnih smuči, s srednjo širino 100 mm ali več. Po drugi strani pa so te smuči s približno 1500 g nekoliko težje od drugih turnih smuči, kar jih seveda dela malo težje pri daljših vzponih 

Allround turne smuči so vsestranske smuči, ki iščejo ravnotežje med vzponi in spusti. Te smuči združujejo nizko težo in okretnost s prednostmi pri spustu. Kot že ime pove, so smuči primerne za vse terene in sicer tako za začetnike kot tudi za izkušene turne smučarje. Ne glede na to, ali gre za hitro turo na lokalnem hribu ali visokogorsko turo bodo te smuči prava izbira. Srednja širina smuči bo približno 90 mm, teža pa bo okoli 1200-1300g.

Tekmovalne oziroma race turne smuči: Race turne smuči so oblikovane za vrhunske smučarje, ki tekmujejo v gorskem turnem smučanju. Gre za izjemno lahke in agilne smuči, ki omogočajo zelo hitre vzpone. Tekmovalne turne smuči tehtajo manj kot 1000 g in so na voljo le v kratkih dolžinah. Seveda so smuči temu ustrezno tudi ožje in okretne. Po drugi strani pa so smuči nekoliko slabše pri spustih in jih lahko priporočamo predvsem  strokovnjakom, ki znajo ravnati s temi ultralahkimi smučmi. 

Dolžina in radij turnih smuči

Običajno se priporoča, da je dolžina vaših smuči približno 10 cm krajša od vaše višine. Ta dolžina omogoča ravnotežje med okretnostjo med vzponom in stabilnostjo pri spustu. Tisti, ki se osredotočajo na vzpone, pogosto izberejo krajše smuči, saj je z njimi lažje izvajati obrate pri vzpenjanju po strmini. Nasprotno pa ljubitelji prostega smučanja pogosto raje izberejo daljše smuči. 

Radij zavijanja turnih smuči, kot pri vseh drugih smučeh, določa njihov lok. Izrazitejši lok privede do manjšega radija, kar olajša začetek zavojev. Nasprotno pa večji radij poveča stabilnost. Pri turnem smučanju potrebujete združitev obeh značilnosti. Posledično imajo vsestranske turne smuči, freeride turne smuči in modeli namenjeni predvsem vzponom, običajno radij približno 15 metrov. Tekmovalne turne smuči, ki so zasnovane za hitrost, pa imajo manj loka, kar privede do večjega radija, približno 20-23 metrov.

Pri nas boste našli smuči priznanih blagovnih znamk Black Crows, Elan, Volkl, Dynafit, Armada in številnih drugih znamk, ki zagotavljajo kakovost, vzdržljivost in varnost:

Materiali uporabljeni pri izdelavi turnih smuči

Pri izdelavi turnih smuči igra teža pomembno vlogo. Jedro smuči je še posebej pomembno. Pri konstrukciji se uporabljajo materiali, kot so steklokeramična vlakna, titan ali les (paulownia). Na splošno pa velja, da je smučka z večjo težo nekoliko bolj stabilna. Zato mnogi proizvajalci pri izdelavi smuči uporabljajo karbon. Za povečanje torzijske togosti, to je togosti okoli dolžinske osi smuči, se pogosto ouporabi karbonska konstrukcija okoli jedra ali pa se jo uporablja kot satovje v smučarski konici. S tem smuči pridobijo tudi več stabilnosti in oprijema.

Ostala oprema za turno smučanje

Poleg turnih smuči je tudi ostala oprema za turno smučanje prilagojena potrebam, ki jih narekuje vzpenjanje in spusti. 

Smučarski turni čevlji  združujejo udobje in funkcionalnost za dolge vzpone in obvladljive spuste. Pri izbiri turno smučarskih čevljev je potrebno upoštevati več dejavnikov, vključno s pravilnim prileganjem, težo čevlja, udobjem in zmogljivostjo na vzponih ter spustih. Prav tako pa je potrebno poskrbetui, da se čevlji prilegajo posebnim turnim vezem.

Smučarske turne vezi:  so most med smučarjemi in smučmi ter igrajo ključno vlogo pri prenosu moči in nadzoru. Za turne vezi je značilno posebno vpenjanje na sprednjem delu čevlja. Prav tako pa te vezi omogočajo fiksno in trdno pritrditev za spuste.

Turne kože za vzpenjanje so nepogrešljive za turno smučanje. Omogočajo vam vzpon po strminah, ne da bi drseli po hribu nazaj in tako po nepotrebnem trošili energijo.

Turne palice so nepogrešljiv del opreme pri turnem smučanju. Omogočajo boljšo stabilnost in ravnotežje med vzponi ter nudijo oporo pri spustih. Izberite lahke in trpežne palice, ki se prilagajajo različnim razmeram na terenu.

V naši trgovini vam ponujamo tudi storitev Izposoja opreme za turno smučanje za izposojo turnih smuči in ostale turnosmučarske opreme, ki vam omogoča preizkusiti opremo še preden se odločite za nakup.